Tiran gezi rehberi

Tİran bayrağı

Tiran şehri, Arnavutluk‘un başkentidir. Aynı zamanda Tiran şehri Arnavutluk’un başkenti, en büyük ve en kalabalık şehridir. Yılın her zamanında milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırlayan Tiran, gezilesi ve tercih edilesi bir şehirdir.

Balkanlar denilince sıklıkla ilk olarak akla gelen şehir, biz Türklere de oldukça yakın bir bölgededir. Ülkemizde popüler olan balkan gezilerinin başlangıç ve uğrak yerlerindendir. Tiran, ülkenin doğusunda yer alan Tiran’ın denize kıyısı bulunmamaktadır.

Arnavutluk dini olarak yaklaşık %70 müslüman, %20 katolik, kalan kısmı ise ortodoks ve ateistlerden oluşmaktadır. 

Ülkenin resmi dili Arnavutça, Arnavutça’dan sonra en çok konuşulan diller İtalyanca ve Türkçe’dir. Bir çok yerde, Türkçe konuşan Arnavut halkına denk gelebilirsiniz.

Tİran şehri

Tirana nasıl gidilir?

Şehirde bulunan uluslararası havalimanı olan Rahibe Teresa Uluslararası Havalimanı ile şehre birçok dünya şehrinden havayolu ulaşımı bulunmakta. İstanbul Sabiha Gökçen havalimanından 1 buçuk saat uçuş mesafesindedir ve aktarmasız uçuş imkanı sunuyor. Ülkemizden Türk Hava Yollar, Pegasus gibi firmalarımızın direk uçuşları bulunmaktadır ve fiyatlar olarak ucuz ülkeler arasındadır.

Şehirde raylı sistem bulunmamaktadır. Havalimanının çok yakınında, sabah 7:00 akşam 00:00 saatleri arasında , Havalimanı – şehir merkezi ulaşımları minibüs-otobüs ile sağlanmaktadır. 400 leke ya da 4 euro bir fiyata kolay ve hızlıca şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Ayrıca sarı taksiler ile günün her saati ulaşım mümkündür.

Arnavutluk vize istiyor mu?

Arnavutluk ile Türkiye arasında yapılan protokol çerçevesinde, Arnavutluk seyahatinde vize istenmemektedir. Pasaport ile ülkeye giriş yapilabilmektedir. Ülkemizden oldukça kolay bir şekilde gidilip gelinebilmektedir. Hatta, havalimanında Türk olduğunuzu anladıklarında sıcak kanlı davranıyor ve pasaporta giriş çıkış damgası bile basmayabiliyorlar.

Tiran’a ne zaman gidilir?

Arnavutluk karasal iklime sahip olduğu için kışlar oldukça soğuk geçmektedir. Bu nedenle seyahat için en uygun zamanlar Mayıs – Eylül ayları arasındadır.

Tiran’a Tatilbudur ‘un avantajlı fiyatları ile seyahat etmek isteyenler için kaçırılmayacak fırsatlar için hemen linke tıklayarak seyahat planınızı oluşturun.

Tiran şehir merkezi

Tiran şehir içi ulaşım

Şehirde havalimanına gitmeyecekseniz toplu taşıma kullanmanız çokta gerekli olmayabilir. Merkez konumundaki İskender bey meydanında yürüyerek gezebilirsiniz. Şehir yürüyerek gezmeye müsait büyüklüktedir. Fakat şehir içi toplu ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeyeceksiniz. Zira oldukça yeterli bir ulaşım seçeneği mevcut.

Tiran’da ne yenir?

Arnavutluk denildiğinde akıllara gelen şeylerden birisi lezzetli yemekleri. Arnavut mutfağının en leziz yemeklerini Tiran’da bulabilirsiniz.

Arnavutluk’un meşhur yemekleri arasında Arnavut ciğeri, Elbasan tava, Goulash (Çorba), Pita, Cacık, Biberli Tiran Fergesesi, byrek bulunuyor.

Arnavut böreği, byrek i mutlaka deneyiniz. Oldukça leziz olduğunu farkedeceksiniz. Byrekleri şehrin farklı noktalarında bulunan pastahanelerden alabilirsiniz. Yine Arnavut ciğeri denenmesi gereken lezzetlerden birisi.

Bu arada ülkemizde de bilinen bir tatlı olan Trileçe‘yi denemenizi öneririz.

Tiran gezilecek yerler

Skanderberg (İskender Bey Meydanı)

Şehrin merkezinde yer alan İskender Bey meydanı içerisinde yer alan Arnavutluk halk kahramanı İskender Bey’in heykelinin yer aldığı güzel bir park burası. Şehri gezmeye bu noktadan başlarsanız meydanın çevresinde bulunan Ulusal Tarih müzesi, Ethem Efendi camii, Saat kulesi, Opera binası gibi tarihi yapıları da rahatça gezebilirsiniz.

Ethem Efendi Camii

19. Yüzyılın başlarında Ethem Efendi tarafından inşa edilen bu yapı, Komunizm döneminde, 1966’da yıkılan birçok cami arasından tarihi olması sebebiyle kurtulmuş ve müze yapılmış. 1990 yılında Yugoslavya’nın yıkılması ve demokratik rejime geçilmesiyle tekrar ibadete açılmış. Bu anlamda önemli bir yere sahip olan caminin hemen yanında Saat kulesini görebilirsiniz.

Saat Kulesi

1821’de yine Ethem Bey tarafından caminin yanına yapılmış 35 metre yüksekliği ile Tiran’daki en yüksek yapı olan kuleye 08:00-15:00 saatleri arasında 100 Lek ödeyerek çıkabilir, İskender Bey Meydanına tepeden bir bakış atıp fotoğraflar çekebilirsiniz.

Opera Binası

Çinlilerin armağanı olarak 1953 yılında kurulan Arnavutluk’un Ulusal Opera ve Bale tiyatrosu, çeşitli müzik ve dans etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Ulusal Müze

1981 yılında yapılan ve bölgeye ait bir çok tarihi eserin sergilendiği Arnavutluk’un en büyük ve önemli müzesidir.

Rinia Parkı

Şehir merkezindeki İskender Bey meydanına yürüme mesafesinde bulunan Rinia Parkı, büyük ağaçların, dinlenme alanlarının bulunduğu keyifli zaman geçirebileceğiniz harika bir parktır.

Blloku Bölgesi

Tiran’ın popüler noktalarından biri de Blloku bölgesidir. Şehrin lüks restoranlarını, iyi kafelerini ve gözde alışveriş mekanlarını burada bir arada bulabilirsiniz. Tiran gece hayatını, Arnavutluk mutfağını ve leziz kahveleri keşfetmek için öncelikli yerlerdendir.

National park ve Artifical lake

Şehrin güneyinde yer alan bu yapay göl ve park alanında birçok Arnavut büyüğünün heykeli ve büstü bulunmaktadır. Parkın güney kısmında Tiran hayvanat bahçesi ve botanik bahçesi bulunamtadır.

Tiran gezi rehberi

Tiran gezi rehberi” hakkında 2 yorum

  1. Eylül ayında Tiran’a yolculuk yaptım. Hava inanılmaz güzeldi. Şehir oldukça düzenli ve gelişim sürdürüyor. Geniş caddeleri, alışveriş yerleri, yemekleri, meydanları ve güzel parkları ile bence görülesi ve yaşanılası biryer.

  2. Ufak bir havaalanına sahip eski bir şehir merkez bolgesi hareketli ama sehir genel olarak eski ulaşım idare eder metro yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön